Site icon Mialmi Design

Diferența dintre Arhitect, Designer de interior sau Decorator

                    Din ce în ce mai des regăsim confuzia între cele 3 meserii individuale, însă puțini știu că nu poți face arhitectură de bună calitate fără să ai totuși o bază și în arhitectura de interior sau design, și nu poți practica arhitectură de interior și design fără să ai o bază de cunoștințe tehnice.

Însă unde se termină arhitectura unui spațiu și unde începe design- ul?

            Delimitarea între ele este făcută în principal de studiile fiecăruia, practica și experiența acumulată. 

Profesia de arhitect

                     Arhitectura este un domeniu de sinteză, îmbinând în mod armonios laturi artistice, științifice și tehnice, ceea ce îi conferă un statut cu totul aparte în rândul artelor. 

                Arhitectul este specialistul în proiectarea și construirea clădirilor. O persoană care, obligatoriu, a absolvit cursurile unei instituții de învățământ superior de arhitectură și deține o diplomă de licență. El  concepe și dezvoltă planul și forma tridimensională pentru viitoarea clădire, luând în calcul structura de rezistență, fațadele și planificarea spațiului interior. Diferența principală dintre un arhitect și designer este că arhitectul are o viziune la scară mult mai mare asupra viitorului proiect, în comparație cu designer-ul care crează proiectul într-un mod mai personal, gândindu-se până la cele mai mici detalii.  

                    Arhitectul se ocupă de partea rațională, tehnnică și mecanică. Dar toate celelalte meserii care s-au ramificat din domeniul arhitecturii,   lucrează la unison să aducă viață și însemnătate oricărei construcții,pentru că experiența tehnică nu este suficientă.

Profesia de arhitect de interior sau designer de interior

                   Prin definiție, arhitectul de interior identifică, cercetează și rezolvă problemele ce ţin de funcţionarea și calitatea ambianţei interioare, cu scopul de a crește calitatea vieţii și a proteja sănătatea, siguranţa, bunăstarea și mediul public, bazându-se pe un fundament interdisciplinar de cunoștinţe, atât de specialitate, cât și din tehnologie, artă, economie, psihologie și sociologie. Aplică soluții creative și tehnice pe o structura deja funcțională.

                Un designer de interior observă și înțelege  comportamentul beneficiarului pentru a îi oferi o amenajare interioară funcțională și utilă.  Faptul că au studii de planificare a spațiului le permite designerilor de interior să efectueze atât lucrări de proiectare, cât și de renovare a interioarelor, de la elaborarea schițelor și până la implementarea ultimelor accente decorative.

          În atribuțiile designerului nu intră elementele de construcție interioară asupra cărora trebuie să ai drept de semnătură, că să poți mută sau dărâma ceva, dar consilierea pe șantier este deseori dusă la capăt cu success datorită experienței căpătate din lucrările precedente.

                Dacă se alege această cale va fi o combinație ce va aduce cu ea puțină arhitectură de interior, mai mult design și ceva skill-uri de decorare interioare. Designerii de interior depășesc această  latura estetică, eventual ei pot lucra alături de arhitecți și ingineri pentru a putea îndeplini cerințele beneficiarilor. 

              La fel ca arhitectul, trebuie să propună compartimentarea interioară, să planifice deschiderea ușilor, ferestrelor, planul de electrică, mobilarea etc. Iar partea cea mai importantă în această meserie este capacitatea creativă de a alege finsajele, mobilierul, corpurile de iluminat, totul ca rezultatul final să fie cel mult așteptat.

Decoratorul

             Meseria de decorator, spre deosebire de cea de designer , nu necesită o pregătire formală și se preocupă în general de lucrările de suprafață ale amenajărilor interioare, fără a schimba geometria spațiului . Acesta nu creează spații interioare și nu se implică în modificări structurale, decorează spațiile deja existente.

                Aceștia pot modifică finisajele pereților și pardoselilor sau adăuga elemente decorative, însă nu pot îndepărta sau modifica elementele structurale, schimba planurile electrice și de instalații, pe scurt lucrările lor au o complexitate mai scăzută din punct de vedere tehnic. Decoratorul este preocupat numai de estetică, scheme de culori, mobilier și obiecte de artă. Spre exemplu, te poate ajuta cu împodobirea și decorarea casei tale în perioada sărbătorilor de iarnă, ceea ce implică doar un décor al spațiului deja existent.

               Meseria de decorator presupune adăugarea ultimilor retușuri care redau spațiului o imagine completă, asemenea interioarelor de pe coperțile revistelor. 

arhitect = tehnic

Concepe și dezvoltă planul pentru viitoarea clădire
Are viziune la scară mult mai mare asupra viitorului proiect
Dacă aveți nevoie de un proiect de casă autorizat apelați la un arhitect

designer = estetic și funcțional 

Lucrează cu spațiul existent și caută soluții pentru a organiza cât mai calitativ și confortabil interiorul
Crează proiectul într-un mod cât mai personal
Dacă v-ați hotărât să creați un concept pentru locuința voastră, atunci apelați la un designer

decorator = estetic

Adaugă ultimele retușuri care redau spațiului o imagine completă
Crează o imagine unitară și se concentrează pe detalii
Dacă simți nevoia unor accente în completarea amenajării tale, cere spatul unui decorator

 În concluzie aceste specializări, meserii sau cum vreți să le denumiți nu pot lucra bine una fără cealaltă și de multe ori cunoștințele specialiștilor se vor suprapune. 

Exit mobile version