Recompartimentarea interioară a unui apartament / locuințe nu ar trebui să îți dea bătăi de cap când vine vorba de confortul sau nevoile tale. Fie că vorbim de un apartament nou achiziționat sau un apartament în care deja locuiești,  e bine să știi în ce condiții pot dărâma sau construi un perete, dacă ai nevoie de o aprobare pentru asta și care ar fi pașii de urmat. În cazul în care alegi să ignori aspectul legal, schimbările făcute pot fi amendate de autorități iar fără să vrei sau să știi, poți afecta structura de rezistență a clădirii. Conform legislației din România, executarea lucrărilor de construcții este permisă numai pe baza unei autorizații de construire.

Prin lucrări de construcții înțelegem:

lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora.

Acest lucru înseamnă că, dacă vrei să dărâmi un perete, fie că este vorba despre un parapet de balcon  sau o debara din BCA, va trebui să obții autorizația de construire/desființare. Același lucru este valabil și dacă vrei să construiești un perete nou despărțitor. Orice recompartimentare a locuinței necesită aprobare, în caz contrar existând posibilitatea unor sancțiuni.

Vezi aici pașii cu privire la obținerea unei autorizații de construire

Există însă și schimbări pe care le poți face în locuința ta fără să ai nevoie de o aprobare din partea autorităților, atâta timp cât nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor: 

  • reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară.

  • reparații și înlocuiri de tâmplărie exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări.

  • tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare, precum și pardoseli interioare.

  • reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare, precum și reparații la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății.

  • montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități.

  • modificări de compartimentare nestructurala, demontabilă, realizată din materiale ușoare.

  • schimbarea de destinație, numai în situația în care pentru realizarea acesteia nu sunt necesare lucrări de construire/ desființare pentru care legea prevede emiterea autorizației de construire/desființare, cu încadrarea în prevederile documentațiilor de urbanism aprobate.

Vezi mai multe amenajări interioare realizate de echipa Mialmi Design

În orice situație te-ai afla cel mai bine este să ceri ajutorul unui specialist care te poate informa și ghida pas cu pas astfel încât să parcurgi acest proces fără prea multe piedici. 

Echipa noastră de specialiști oferta atât consultanță cât și servicii complete astfel încât acest proces să fie cât mai scurt iar tu să ai timp să te bucuri de lucrurile care într-adevăr merită toată atenția ta.

Urmatorul articol